Schnauzer - Rasbeskrivning


Schnauzern är en så kallad gårdshund, eller närmare råtthund. Rasen kommer ursprungligen från Tyskland, och kom till Sverige 1913, men kallades då för tysk strävhårig pinscher.

Den svarta schnauzern – kom först på 1950-talet till Sverige.

Rasen ger ett mycket robust och härdigt intryck. Den har ett energiskt temperament och utstrålar vitalitet och gåpåanda. Hunden är stabil och orädd, och har länge haft en uppgift att vakta i stallet, där den också jagat råttor. Idag används rasen bland annat som tjänstehund inom flygvapnet i bevakning, hemvärnet och allt fler jägare använder rasen till eftersök.

Schnauzern kan beskrivas som mycket lättlärd, glad, har en enorm karisma och stor personlighet. Den är självständig och envis, men vill gärna lära sig och arbeta.

 

Jaktinstinkter ser man ofta, även om det inte normalt ingår som rasbeskrivning.

Idag finns det tre olika storlekar av Schnauzern; riesenschnauzer, dvärgschnauzer och schnauzern - tidigare kallad mellanschnauzer. Alla schnauzrar ska enligt rasstandarden ha identisk exteriör, förutom då gällande deras storlek, så klart. De ska vara kvadratiskt byggda, kraftiga och kompakta. Ryggen sluttar något från manken ned mot länden. Huvudet ska vara kraftigt och långt, och se ut som en trubbig kil.

Ögonen ska vara mörka ovala.

Öronen ska vara högt ansatta och hänga tätt intill kinden.

 

Tidigare kuperades svans och öron på schnauzern, detta är en effekt av att den tidigare arbetade i stallet, som en s.k. råtthund, och för att förhindra bett och angrepp från råttorna. Kupering är idag förbjudet i

de nordiska länderna och även bl a i Tyskland.

Den medelstora schnauzern, som vi föder upp, anses vara den ursprungliga schnauzern, och från denna har de andra två raserna utvecklats. Rasen har en mycket lång historia bakom sig, och man kan se dem på målningar gjorda redan på 1400-talet.

 

Storlek:

Mankhöjd 45-50 cm. Avvikelser större än 3 cm lägre eller högre än angivna mått, innebär att hunden utesluts från priser på utställningar.

 

Vikt:

14-20 kg.

 

Färg:

Svart Schnauzer eller Peppar och Salt (järngrått till silvergrå). I Sverige bedöms färgvarianterna som separata raser på utställningarna.

 

Hårlag:

Pälsen är strävhårig, mycket tät och hård. Täckhåret skall vara rakt, ligga tätt efter kroppen och inte vara för kort. Underullen skall vara tät. Pälsen är kortast på pannan och öronen, något längre på bålen och längst på benen. Skägget ska vara långt och ögonbrynen buskiga och ”skugga” ögonen. Pälsen är som helhet sträv och ska trimmas ca 4-5 ggr per år.